A lánc tisztítása

A kerékpár láncát érdemes teljesen megtisztítani az olajos, ragacsos kenőanyagtól. Azt, hogy ezt miért javaslom, az „A láncok kenése” című írásomban írtam le.

A tisztítási folyamat egyszerű és csak olyan eszközökre van hozzá szükség, ami könnyen hozzáférhető:

  • 2 db jól záródó műanyag doboz (kb. 0,5 l térfogatú elég)
  • Lakkbenzin
  • Denaturált szesz
  • Esetleg egy hajszárító
  • Gumikesztyű, maszk, védőszemüveg

Fontos figyelmeztetés!

1. A lakkbenzin és a denaturált szesz GYÚLÉKONY anyagok! Ez figyelembe kell venni a munka elvégzési helyének kiválasztásakor, illetve távol kell lenni minden lehetséges tűzforrástól

2. Bár a denaturált szesz lebomló anyag, viszont az, amit kiold nem az. Tehát mind a használt lakkbenzin, mind a használt denaturált szesz VESZÉLYES HULLADÉK és ennek megfelelően kell kezelni. Szeretném a figyelmedbe ajánlani a lakossági veszélyes hulladék gyűjtő helyeket, ahol ingyenesen leadhatók ezek az anyagok.

3. Használj gumikesztyűt! A lakkbenzin és a denaturált szesz nem tesz jót a bőrödnek.

4. Használj maszkot és védőszemüveget!

5. Csak jól szellőző helyen dolgozz lakkbenzinnel és denaturált szesszel! Nem tesz jót a tüdödnek, ha belélegzed.

A folyamat:

  1. Szereld le a kerékpárról a láncot (vagy vedd ki a csomagolásából) és tedd bele az 1-es számú műanyag dobozba.
  2. Önts rá annyi lakkbenzint, hogy éppen ellepje (kb 1,5 dl).
  3. Zárd be a dobozt.
  4. Hagyd kb 10 percig ázni. Aztán rázd a dobozt 5-10 percig. A lakkbenzin sötétszűrke színű lesz. Ezt a színt a kioldódó olaj alapú kenőanyag adja, használt lánc esetében lesz benne jó sok egyéb szennyezőanyag is.
  5. Öntsd le a szennyeződött lakkbenzint egy gyűjtő edénybe (ezt kell majd a hulladékgyűjtőbe elvinni)
  6. Ismételd meg a 2-3-4-5 lépéseket addig, amíg a lakkbenzin teljesen tiszta marad (ez új lánc esetében kb 3 ciklus összesen, használt lánc esetében sokkal több is lehet)
  7. Azt megteheted, hogy a második és a harmadik ciklus lakkbenzinjét egy-egy külön üvegbe töltöd, mert ez egy következő lánc tisztításánál megfelelő lesz az első és második ciklushoz.
  8. Ezzel kioldottuk a (gyári) kenőanyagot a láncból. Viszont a lakkbenzin egy finom réteget hagy a fémen, ezt még le kell oldani denaturált szesszel.
  9. Ekkor következik a 2-es számú doboz. Tedd bele a láncot.
  10. Önts rá annyi denaturált szeszt, amennyi ellepi a láncot.
  11. Zárd be a dobozt
  12. Rázd a dobozt kb 5-10 percig. 
  13. Öntsd le a denaturált szeszt egy külön üvegbe – ezt még később tudod majd használni legalább egyszer. (A második leöntést is külön üvegbe érdemes önteni, ezt még legalább kétszer lehet használni)
  14. Ismételd meg a 10-11-12-13 lépéseket még egyszer.
  15. Akasztd fel a láncot valahová száradni. A száradást egy hajszárító használatával fel tudod gyorsítani.

Ezzel egy tökéletesen fémtiszta láncot kapsz, ami készen áll az azonnali kenőanyag kezelésre. Ezt a kezelést rövid időn belül el kell végezni, különösen párás időben, hiszen a lánc fém felületét ebben az állapotában semmi nem védi.

Ez a folyamat valójában nagyon egyszerű, bár egy kicsit macerás és körültekintő munkát igényel, hiszen gyúlékony anyagokkal dolgozunk.

A versenyzésre használt láncoknál érdemes még egy ultrahangos tisztítási lépést is beépíteni. Ehhez az ultrahangos tisztítóban használható oldószert kell használni. Én a Chemical Guys Orange Degreaser-t használom erre 1:6-os hígítással, 30 perces ultrahangos tisztítási ciklussal, kb. 50 fokos hőmérsékleten. Ez a lépés még tökéletesebbé teszi a lánc tisztaságát. (A verseny-lánc megalkotása egy külön történet.)