A pedálok távolsága

…avagy hogyan egyszerűsíti le a kerékpáripar a humán anatómiát és mit tehetünk ellene.

Ha megnézed egy kerékpár műszaki leírását, akkor van egy érték, amit Q-faktornak hívnak és ez az országúti kerékpároknál általában 145-150 mm. A Q-faktor nem más, mint a pedál hajtókatok párhuzamos síkjainak távolsága, vagyis ez:

A pedálok tengelyének hosszúsága a hajtókartól a pedál platform közepéig általában 53-54 mm.

Tehát, a két lábfejünk középvonala egymástól 251-258 mm távol lesz egymástól kerékpározás közben, attól függően, hogy milyen kerékárunk és pedálunk van. Kicsiknek, nagyoknak, erősebb testalkatúaknak és soványabbaknak, mindenkinek ezt adja a kerékpáripar. 

Miért probléma ez? Azért, mert a kerékpározás egy ismétlődő mozgás, egy óra alatt 5-6000-szer tekerjük körbe a pedált, ráadásul még erőt is kifejtünk közben és ha ez a mozgás nem kényelmes, akkor ennek előbb-utóbb sérülés lesz a vége. Az ember lába akkor érzi magát jól, ha a medencecsont és a combcsont kapcsolódása, a térd és a boka ugyanabban a függőleges vonalban van. Ugye nem nehéz belátni, hogy ez a két függőleges vonal nem mindenkinél 251-258 mm-es távolságra van egymástól?

Szerencsére erre is vannak megoldások:

  1. A cipőn a stoplik oldalirányba állíthatók. Ezzel kb 4-5 mm-t tudunk állítani.
  2. A hajtókar és a pedál közé be lehet tenni 2-2 mm-es alátétet (Look pedáloknál 3-3 mm-t, bár a Look pedálok tengelye csak 53 mm), ezzel is tudunk nyerni 4 mm.
  3. A Bikefit nevű cég gyárt 20 mm-es u.n. pedal extender-t – ezzel 40 mm-t tudunk szélesíteni
  4. Az SQLab nevű cég a pedáljait 4 féle pedáltengely hosszban gyártja (standard méret (54 mm), standard – 5 mm, standard + 8 mm és standard + 15 mm).

Ezekkel, vagy ezek kombinációjával elérhető az, hogy a pedálok jó helyre essenek. Érdemes úgy tervezni, hogy a fentiek közül a cipő stoplija alkalmas a távolság kismértékű növelésére és csökkentésére, tehát ezzel tudunk finomhangolni.

Helyesen beállított pedáltávolság. A medence-térd-boka vonalak mindkét láb esetében párhuzamos a kerékpár tengelyével.

A két pedál közötti távolság túl kicsi. Ezért a nyújtott láb vonala szöget zár be a kerékpár tengelyével, a hajlított lábnál a térd kifelé mozgással kompenzál.

Azt, hogy a pedálok szélességét (vagyis a cipők távolságát) hogyan kell beállítani, azt a Cipő beállítása c. cikkben leírtam.

Mi ebből a tanulság? A pedál megvásárlása előtt érdemes ezt a gyakorlatot megcsinálni és az eredményt figyelembe venni a vásárlásnál.