A Western Integrator

A Western Integrator egy viszonylag új és érdekes üzleti modell. Hogy miért írok erről egy kerékpáros oldalon? Azért, mert a kerékpár iparban egyre jobban terjed ez az üzleti modell. Jó, ha tudod, hogy egyes nyugati márkák termékei megvásárlásakor valójában mit is vásárolsz. Ha nem tudod, nézz utána! Vannak árulkodó jelek. Az mindenképpen árulkodó jel, ha egy márka esetében nincs szó termékfejlesztésről. Árulkodó jel az is, ha a tesztek kizárólag megbízhatónak tartott „szaklapokban”, vagy youtube-erek csatornáin megjelenő „review”-k. Amikor ezeket olvasod, nézed, gondolj arra, hogy ezeken a hírcsatornákon hány olyan „review”-t láttál és olvastál, amelyikben egy termékről azt mondták, hogy az nem jó.

A Western Integrator egy nyugat-európai, vagy egyesült államokbeli cég. Olyan cég, amelyiknek csak márkája van, termékfejlesztést és gyártást nem végez. A termékének alkotóelemeit távolkeleti cégektől alkatrészenként megvásárolja, azt összeszerel(tet)i és rátesz egy matricát a saját márkájával. Ezzel olyan képet alakít ki a termékről, hogy az egy nyugati márka, egy megbízható nyugati cég terméke. A terméket természetesen ennek megfelelően árazza be. De mit is kapunk valójában? Különféle távolkeleti cégek által fejlesztett (vagy lemásolt) és gyártott termékek összeszerelt változatát egy nyugati cég márkanevének matricájával. Kb dupla áron.

Az üzleti modell így néz ki:

Hogy néz ki ez egy konkrét termék esetében? Egy kerék esetében az western integrator megvásárolja a felnit, a kerékagyat és a küllőket három különböző távolkeleti gyártótól, ezeket összeszereli, vagy összeszerelteti és ellátja egy márkajellel és mint egy nyugati márka adja el. Fontos eleme ennek az üzleti modellnek, hogy a western integrator NEM végez termékfejlesztést. Az egyetlen tevékenysége a marketing.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy a távolkeleti termékek rosszak. Csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy a nyugati márkák egy részénél a közel megduplázott fogyasztói ár mögött csak egy nyugati márkanév van, semmi más.

A western integrator üzleti modell nem tévesztendő össze a bérgyártással! A bérgyártás esetén  a bérgyártató a termékfejlesztést, a teszteket, a minőségellenőrzést maga végzi, a gyártás azért történik a távol keleten, mert ott alacsonyabbak a költségek, van elegendő munkaerő és a munkaadói és környezetvédelmi szabályok sem olyan szigorúak, mint a nyugati országokban. A bérgyártató azonban mindent meghatároz a bérgyártó számára a termékével kapcsolatban, az alapanyagtól a technológián át a minőségellenőrzésig. Sőt, vannak olyan nyugati cégek, amelyek a saját tulajdonukban lévő gyárakban gyártanak a távol keleten. Ezeknek a gyártóknak, márkáknak azért fontos a távolkeleti gyártás, mert ezzel a költségeiket alacsonyabban tudják tartani, az áraik versenyképesek lesznek és a tulajdonosok által elvárt profit mellett még arra is marad pénzük, hogy termékfejlesztést végezzenek.

Az se tévesszen meg, ha a western integrator termékében be van építve egy jól ismert márka alkatrészként. Ez nem más, mint a teljes termék hitelesebbé tétele a fogyasztó szemében, de ettől az egész modell nem lesz tisztességesebb, a közel megduplázott ár nem lesz jogosabb. Például, ha a már említett kerékre gondolunk, akkor a felni – kerékagy – küllők hármasból a kerékagy lehet egy jól ismert nyugati márka (pl DT Swiss). Ez hitelességet ad a teljes rendszernek, de ettől a felni és a küllők nem lesznek jobbak.