Miért Silca™ vax-ot használok és hogyan használom?

A „Lánc kenése” és a „Láncok vaxolása. Megéri?” című írásaimban már leírtam, miért jobb vaxolni a láncot. Ha még nem olvastad el ezeket, akkor javaslom, hogy olvasd el. Ebben a cikkben azt szeretném megmutatni, hogy miért éppen a Silca-t választottam vaxoláshoz és milyen rutinnal csinálom.

Miért Silca™?

A vax egy „dry lube”. Azért „dry”, mert a lánc száraz lesz a kenés után, a kenést a vax biztosítja a láncszemek belsejében.

A vax-ot kétféleképpen lehet bejuttatni a lánc belsejébe:

  1. Forró vax-ba merítjük a láncot
  2. Oldott vax-ot csöpögtetünk a lánc görgőihez, a vax bejut a láncszem belsejébe, az oldószer elpárolog, a vax pedig bent marad.

A márka kiválasztásánál az alábbi szempontokat vettem figyelembe:

  1. A forró merítésre való vax mennyire tartós a láncon
  2. A forró merítésre való vax mennyire jó kenést az a láncnak
  3. A folyékony állapotban lévő vax mennyiségének hány százaléka a vax
  4. Az oldószer mennyire környezetbarát

A SILCA mindegyik szempontnak megfelel.

A ZeroFrictionCycling független tesztlabor mérései szerint a SILCA merítéses vax-a éppen annyira tartós és éppen annyira jó kenést ad, mint a másik kettő legjobb teszteredményű márka, a MOLTEN™ VAX és a CERAMICSPEED™. Itt tehát nincs különbség. Ezzel az első két szempontot kipipálhatjuk.

A MOLTEN VAX-nak nincs folyékony változata, a CERAMICSPEED-nek pedig csak folyékony változata van, viszont a CERAMICSPEED-re nem találtam olyan adatot, hogy a folyékony vax-uk hány százaléka vax és milyen oldószert használnak. A SILCA-nak van ilyen adata:

  • A folyadék 80%-a vax
  • Az oldószer víz

A Silca az egyetlen márka, amelyiknek van forró merítéses ÉS folyékony vaxa. Így eldőlt, hogy SILCA vax-ot használok.

Megjegyzés: Az AbsoluteBlack™-nek van forró merítéses és folyékony vaxa is, viszont a ZeroFrictionCycling tesztjén az AB forró merítéses vaxa nem bizonyult tartósnak.

Hogyan használom?

Amikor új láncot teszek fel, akkor természetesen egy 0 km-es forró merítéssel készített láncot használok.

Az első 150-200 km után minden láncszemre teszek egy-egy csepp folyékony vax-ot. Ezt azért csinálom, mert az első használatkor a láncszemek kipréselnek magukból valamennyi vaxot és biztosra akarok menni abban, hogy elegendő vax van a láncszemek belsejében.

Ettől kezdve minden 500-600 km után folyékony vaxot használva vaxot csepegtetek a láncszemekre.

A lánc karbantartása kerékpározás után

Minden egyes kerékpározás után egy microszálas ronggyal letörlöm a láncról az út porát. Ez különösen fontos akkor, amikor folyékony vaxot csepegtetek a láncszemekre, hiszen nem akarom azt, hogy a folyékony vax port vigyen be a láncszemek belsejébe.

2000 km után leveszem a láncot és újra vaxolom merítéses módszerrel. Ez egyszerű, csak letörlöm a láncot microszálas ronggyal és forró vaxba teszem a láncot – ahogy azt először is csináltam (lásd: A lánc vaxolása” című írást)

Ezzel az előző folyamat újra indul.

Az eredmény:

  1. Alacsony súrlódású, hatékony lánc – csak kb 2W energiaveszteség, ez 8-10W-tal kevesebb, mint egy jól karbantartott olajozott lánc energiavesztesége
  2. Csendes lánc
  3. Tiszta lánc – nem lesz fekete, nem koszolja össze a kezed, vagy a ruhád
  4. Tartós lánc, tartós fogaskerekek. A lánc nagyon lassan kopik, egy-egy lánccal több, mint 10000 km-t lehet kerékpározni anélkül, hogy a lánc nyúlása elérné a 0,5%-ot